Fietsreizen   Wandelreizen   Lac de Veronne   Paardrijden   Homepage
 

stimulering van de lokale economie in Ndangane

het project

 
Ons onlangs gekochte huisje op het door Cheick onderhouden kavel waar hij zelf ook zijn case heeft. Rondom wonen Fransen, Belgen en Senegalezen. Moslims en katholieken leven er vreedzaam samen. In vissersdorp Ndangane staan de moskee en de kerk naast elkaar.

 

Het huis ligt vlak buiten het vissersdorpje Ndangane, op een kavel van ruim 7.000 m2, en direkt aan de Saloum, een zeearm met zout water, eb/vloed, en in verbinding staand met de Atlantische Oceaan. Via Franse vrienden, die er ook een vakantiehuisje hebben, kwamen we dit op het spoor en vielen meteen voor de charme van deze bijzondere plek.

Op hetzelfde kavel staan behalve ons huis, ook het huisje (case) van gardien Cheick (spreek uit Chèr), die er woont met vrouw en kind, de keuken is ondergebracht in een apart gebouwtje met een overdekt terras, en de overige  gebouwtjes dienen o.a. als stalletje voor het paard. Alles is opgetrokken in die eenvoudige, typisch Senegalese en charmante stijl, met rieten daken en grote overdekte terrassen, die een woonkamer eigenlijk overbodig maken.

 
Op hetzelfde stukje grond staat ook de case van Cheick, het keukenhuisje, het paardestalletje en nog een klein hutje.
 
Ga je door het hek naar buiten, dan kom je bij de Saloum, de zee-arm waar veel vogels overwinteren.
 
En soms loopt daar dan ook een kudde runderen..
.

We kochten het geheel van een oudere dame uit Marseille, die er al jaren niet meer naar toe kon, het niet meer liet onderhouden en ook niet meer in staat was om Cheick's salaris te betalen, waardoor hij aangewezen was op hulp van familie.

Nu staat zijn leven weer op de rails. We geven hem een salaris, het water en de elektra zijn weer aangesloten en hij heeft een paardje met aanhangwagen waarmee hij, naast de tijd dat hij het buitenterrein onderhoudt, zelf extra inkomsten kan verwerven. En… hij heeft weer de status van iemand die zelf voor zijn gezin kan zorgen in plaats van afhankelijk te zijn van zijn familie.

 
Cheick's vrouw maakte elke dag één van de Senegalese specialiteiten voor ons in het keukenhuisje dat voor gemeenschappelijk gebruik is. We aten ook gezamenlijk, omdat we uiteraard veel te bespreken (en te ontdekken en te leren) hadden.
 
  
Cheick's huisje met bijgebouwen. Omdat de vorige eigenaresse, een Française, het kavel had verlaten, is er al enige tijd geen onderhoud gepleegd. We staan te popelen om samen met de lokale bouwvakkers er weer een prachtige stek van te maken.
 

Het huis en de bijgebouwen hebben een grondige opknapbeurt nodig. De rieten daken moeten deels worden vernieuwd, binnen moet alles geschilderd worden en, aangezien het (ver)bouwen ons in het bloed zit, willen we natuurlijk ook wat leuke uitbreidingen realiseren.

Alle investeringen die we gaan doen laten we uitvoeren door de lokale bevolking. We zijn er wel bij om het te regelen en te begeleiden.

 
     
 

Behalve dat we er zelf graag zijn, vinden we het ook een aantrekkelijke vorm van “ontwikkelingshulp”: we brengen rechtstreeks geld naar de lokale bevolking, creëren werkgelegenheid en stimuleren daarmee kleinschalig de plaatselijke economie. En daarbij hebben we ook nog eens het voordeel dat het huis goed wordt opgeknapt.

Vanuit deze visie willen we het huis van tijd tot tijd gaan verhuren (want ook dat zit ons in het bloed): we hoeven er niet op te verdienen en daarom komen alle inkomsten ten goede aan de lokale bevolking.

Een lokale bevolking waar we midden tussenin wonen. In Ndangane zijn geen grootschalige, op Europese leest geschoeide, toeristencomplexen met appartementen, hotels, zwembaden en discotheken. Gelukkig maar, want we zien veel meer heil in onze vorm van “eco-toerisme”. 

 

klik hier en je komt bij de link naar de satelietfoto:
Via de link die je te zien krijgt kun je naar de satelietfoto van ons kavel. Het groene pijltje wijst het midden van ons terrein aan. Het is rechthoekig, je ziet de lijnen van de paadjes. En je ziet de diverse gebouwtjes.

 
Afbeelding van de satelietfoto zoals je in google maps te zien krijgt. De groene pijl wijst het midden van het kavel aan. Duidelijk ook zijn de paadjes te zien die door de buxushaagjes worden gevormd. Rechts is het begin van de Saloum. Zie ook de foto hieronder.
 

Of tik in https://maps.google.nl deze coördinaten in: 14.07737,-16.684906
en je komt bij dezelfde satelietfoto. Als je in en uitzoomt zie je de Sine-Saloumdelta, de kavels om ons terrein heen, de dorpen en steden in de buurt, en de Oceaan.

 
Afbeelding van de satelietfoto uit google maps. Duidelijk is de kuststrook van de Saloum te zien.
Het groene pijltje staat op het midden van ons kavel. De rode pijl geeft de asfaltweg aan.
 

Meer weten? Mail vrijblijvend naar
richard.smeets@france-individuelle.com